onsdag 30 januari 2008

Det börjar kännas att säsongen närmar sig!
Sista veckan har vi samlat mycket data på ”hydration” och ”sweat rate”. Invägning före och efter passet liksom vägning av kläder och vattenflaskor allt för att optimera vätskeintag före/under och efter träning. Jag ligger kring 1,4l/h vilket är ganska standard och innebär att jag helst bör tömma 2x750ml under cykelmomentet för att inte börja löpningen torr. Hastigheten på passen har skruvats upp ytterligare. Gårdagens intervall löp pass innehöll 2x3km som skulle springas på 3:25/3:20/3:10 med minsta möjliga ansträngning. 3:10 är numera en kontrollerbar fart och det kändes som om det fanns en sub 3:00 i kroppen. Wow.
Idag startar vi också en form av höghöjdsträning i form av en AltoLab Unit. Ett alternativ när höga berg inte finns tillgänglig eller är praktiskt möjligt. Alto’n reducerar syret i andningsluften genom ett avancerat filter, 1h om dagen i 6min on 4 min off. Blir att kombinera med House framför tv’n ikväll. Förutom att ge höghöjdseffekt tränas också andningsmuskulaturen upp vilket är mer än välkommer för tävlingarnas extrema påfrestning på andningen. Vi inleder med en två veckors period som kommer att formtoppa mig lagom till Hobart. Om resultatet är tillfredställande gör vi en liknande period innan Mooloolaba. Alton kan också användas som komplement till träning på höghöjd för att skruva upp effekten ytterligare. Därför kan det vara aktuellt att ta med den upp till Pyrenéerna innan VM i Vancouver senare i sommar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar gå från klarhet til klarhet.
I år är det ju passande att vara på topp när det är OS-år och allt !
Lycka til framöver !

/ Vesa

Hurricane sa...

rock n roll girl!

Anonym sa...

Interesting to hear of altitude training done at sea level, but it certainly appears to be having good results, i'm sure you'll do great in Perth on Sunday